Sneller dan verwacht en voordat we er zin in hebben, worden de dagen weer korter en de avonden langer, donker en kouder. Maar op de bank, onder een dekentje met een glaasje en een goed boek, is er toch genoeg om naar uit te kijken. Hierbij onze eerste selectie voor de aankomende herfst die we spoedig aan zullen vullen. Treur dus niet (te veel) om de voorbije zomer – er staat een heleboel moois op punt van verschijnen.

Het leugenachtige leven van volwassenen - Elena Ferrante (gebonden)

Goed nieuws voor de talloze fans van de Napolitaanse reeks van Elena Ferrante.

Het boek speelt zich af in het Napels van de jaren ’90. Een puberdochter uit de gegoede klasse  gaat in de achterbuurten van Napels  zoek naar de gehate zus van haar vader.

Een tomeloze tijd - Stephen Fry

De wereld lag aan zijn voeten en niets was hem te gek. Wat kon er in hemelsnaam misgaan? In Een tomeloze tijd doet Stephen Fry openhartig verslag van een duizelingwekkende periode uit zijn leven, een tijd die hem bijna fataal werd. Het derde deel van de memoires van Stephen Fry

De val van Thomas G. - Nelleke Noordervliet

In haar nieuwe roman laat Noordervliet zien wat er met iemand gebeurt die op sociale media kapot wordt gemaakt – zonder hem als slachtoffer vrij te pleiten (nrc).

Sneeuwland - Yasunari Kawabata

Waarom het ondanks de grote aantrekkingskracht tussen de gehuwde Shimamura, een rijke toneelrecensent, en geisha Komako, niet mogelijk is een gelijkwaardige liefdesrelatie op te bouwen wordt subtiel onthuld gedurende het verhaal.

Ivan Toergenjev

Behalve het zeer bekende Vaders en zonen bevat dit deel met romans ook Roedin, Een adelsnest, Aan de vooravond en Rook  in een nieuwe  vertaling van  Froukje Slofstra. Als geen ander weet Toergenjev het Russische platteland te schilderen, en alles wat zich tegen dat decor kan afspelen aan lief en leed.

Josephine Rombout en naar gezin besluiten ze te reageren op een advertentie die een nieuw bestaan in een ecogemeenschap in Schotland belooft. Als ze zijn aangekomen in de Schotse Hooglanden, blijkt de realiteit daar rauwer dan de ecologische droom die hun was voorgespiegeld.

Het eigen lot - Kenzaburo Oë

“Het eigen lot” uit 1964 handelt over de langzame acceptatie van Kenzaburo Oë’s autistische maar zeer muzikale zoon.

Jeugd / Tove Ditlevsen

Terwijl Europa langzamerhand verstrikt raakt in de Tweede Wereldoorlog, wordt Toves leven bepaald door haar complexe ouders, wrede werkgevers en een hospita met nazistische sympathieën.

Na Kindertijd volgt Jeugd, het tweede deel uit de Kopenhagen-trilogie van Tove Ditlevsen.

Alleen door echt jezelf te zijn, kun je werkelijk gelukkig zijn en je mooiste leven leiden. Ontdek wie jij was, voordat de wereld jou vertelde wie je moest zijn. Bestsellerauteur Glennon Doyle laat in ‘Ongetemd leven’ zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren.

De herinnerde soldaat - Anjet Daanje

Amand heeft geen echte identiteit omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden. Het ergste vindt hij nog wel, dat hij, afgaand op zijn nachtmerries, van de door hem begane gruwelijkheden heeft genoten; dat kan hij zichzelf niet vergeven.

Mrs. Degas - Arthur Japin

Vol overgave schrijft Arthur Japin over  de schilder Edgar Degas  die zijn familie in het Amerikaanse New Orleans bezocht. Hij was daarmee een van de weinige negentiende-eeuwsde Europese kunstenaars die de Nieuwe Wereld ook daadwerkelijk bezocht. Broer Paul is getrouwd met Estelle, de Mrs. Degas van dit boek en de grote liefde van Edgar Degas.

Flavours - Ottolenghi

Ottolenghi zoekt het buiten het Middellandsezeegebied ditmaal. Denk aan kleefrijstballetjes in rasambouillon met tamarinde.  Of Tofu met kardemom en bladgroenten met limoen. Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten kunt transformeren tot magische gerechten.

Comments are closed.