Dit zijn misschien niet echt de boeken die u met een azuurblauwe zee of een subtropisch zonnetje associeert. Maar omdat de kans groot is dat u de zomer dit jaar dichterbij huis doorbrengt, is onze keuze enigszins afgestemd op de gemiddelde Nederlandse zomerdag. Geen stress, geen uitputtende reisschema´s – gewoon uw favoriete stoel, uw eigen achtertuin … en een goed boek.

De laatste zomer in de stad verscheen in 1973 voor het eerst in Italië. Door het wrange tijdsbeeld en portret dat de auteur schetst van Rome, groeide het langzaam uit tot een cultroman. Veertig jaar later werd het herontdekt door het algemene Italiaanse publiek en omarmd. In de jaren zeventig is Rome een monumentale maar onverschillige stad. Bijna-dertiger Leo Gazzara is er naartoe verhuisd om het burgerlijke leventje dat hem in Milaan wacht te ontlopen. Hij gaat dan ook lukraak van het ene onbeduidende baantje naar het andere, naar bijeenkomsten en ontmoetingen waar menselijk contact vluchtig en rafelig is. Het is zijn credo om nooit ergens bij betrokken te raken, zo veel mogelijk aan de zijlijn te blijven. Maar tijdens een avondje bij welgestelde vrienden ontmoet hij de eigenaardige en onweerstaanbare Arianna, die even rusteloos is als hijzelf. Ze krijgen een stormachtige affaire. Het wordt zijn laatste zomer in de stad. Paperback / 176 pag.

Verscheen in 1973 voor het eerst in Italië. Door het wrange tijdsbeeld en portret dat de auteur schetst van Rome, groeide het langzaam uit tot een cultroman.

De onzichtbaren - Roy Jacobsen

Noorse epische eilandvertelling over een familie die omringd wordt door een overweldigende natuur, en een voortdurende strijd levert tegen de elementen.

De vader van Artenio - Frida Vogels

Met De vader van Artenio schetst Frida Vogels een ontroerend beeld van haar schoonvader Salvatore De Matteis die de lezer van haar dagboeken zullen herkennen als een van de interessantste figuren onder haar familie en vrienden.

Trump. Too much and never enough - Mary L. Trump

Nicht Mary Trump, die haar oom dus ’s werelds gevaarlijkste man’ noemt, vertelt hoe het was om op te groeien in de Trump-familie.

Het Rode Boek - C.G. Jung

Het Liber Novus (Rode Boek) van Carl Gustav Jung lag tientallen jaren in een bankkluis in Zürich. Maar toen het in 2009 op de wereldmarkt verscheen werd het meteen ‘de graal van het onbewuste’ genoemd.

Het Grote Vrouwen Kunst Boek

Dit overzichtswerk loopt parallel aan een discussie over en hang naar meer diversiteit in de culturele wereld – it’s been a long time coming, maar ook precies op tijd.

Ik was erbij. Dwangarbeider in Duitsland 1942-1945. A.F. van Ravesteijn

Lodewijk van Ravesteijn, was pas negentien jaar oud was toen zijn dwangarbeidersperiode in 1942 begon. Zijn beschrijving van het dagelijks leven onder de nazi’s is dankzij zijn niet vooringenomen blik op de Duitsers een belangrijk tijdsdocument.

Acht dagen in mei. De laatste week van het Derde Rijk - Volker Ullrich

Tussen Hitlers dood en de capitulatie liggen acht krankzinnige dagen. Een aangrijpende verslag van de laatste dagen van het naziregime.

De Habsburgers. Opkomst en ondergang van een wereldmacht - Martyn Rady

De Habsburgers is meeslepend, kleurrijk en aangrijpend, maar ook nauwkeurig, wetenschappelijk en gezaghebbend … Geschiedenis op een epische schaal!’

De rat van Amsterdam - Pieter Waterdrinker

Over emigratie, ontheemding, en de boulevard of broken dreams.

Ook al ben je geen man, geen 56 en heb je geen hond, dit is een boek waar u veel plezier aan gaat beleven.

Rolwolken, zeevlammen en gekleurde sterren. Allemaal verschijnselen die we in de lucht kunnen zien. Meteoroloog Helga van Leur en wetenschapsjournalist Govert Schilling maakten samen over al de luchtgeheimen een boek.

Op weg naar vrijheid. Stoicijnse teksten voor tijden van crisis.

‘stoïcijns’ wil niet zeggen dat je kil en onbewogen door het leven gaat: stoïcijnen maken zich alleen druk over de dingen waar ze invloed op hebben en goed moet leven, in het hier en nu.

Dagboek van een fotograaf, Coronawandelingen - Stephan Vanfleteren

De lezer van Dagboek van een fotograaf: coronawandelingen moet het zonder foto’s doen. ‘Heerlijk toch, een boek zonder beeld. Ik kan het je zomaar wijsmaken,’ schrijft Stephan Vanfleteren nadat hij wat hij ziet in woorden heeft gevangen.

Roofstaat Compact - De zeven groftste misdaden van Nederland Overzee - Ewald Vanvugt

Gecondenseerde editie van hét standaardwerk over de gruweldaden van Nederland door de jaren heen.

In De oudste stad van Holland neemt historicus Henk ’t Jong ons mee naar het ontstaan en de eerste bloeitijd van Dordrecht. 2e druk

De uitgever heeft van dezelfde auteur het boek Dageraad van Holland (Geschiedenis van het graafschap 1100-1300) herdrukt. Uiteraard met een grote rol voor Dordrecht.

Comments are closed.