Ga naar hoofdinhoud

Verwacht 11-1-2022: De gezichten van Tove Ditlevsen

De gezichten verscheen oorspronkelijk in 1968 en is een intens persoonlijke roman. Ditlevsens stijl is eerlijk, innemend en schurend, en ze vindt in het personage van Lise nieuwe manieren om haar eigen ervaringen met depressie, verslaving en roem vorm te geven.


Tove Ditlevsen (1917-1976) was een literair buitenbeentje in haar tijd: ze was een huisvrouw uit de arbeidersklasse met vier gestrande huwelijken achter de rug en een sluimerende drugsverslaving, waar ze ook nog eens openhartig over schreef. Ze werd geliefd door generaties Deense vrouwen en neergesabeld door generaties Deense mannen, omschreef de Deense schrijver Olga Ravn onlangs bij BBC Radio 4.

Hoe anders is dat nu: een nieuwe generatie van veelal jonge lezers (her)ontdekt wereldwijd het rauwe en springlevende oeuvre van Tove Ditlevsen – de trilogie is inmiddels al aan negenentwintig landen verkocht. Ook bij ons in de winkel zijn haar boeken omarmd door een grote groep lezers, overigens zeker niet alleen jonge klanten. En allemaal vol geraakt door haar boeken.

Back To Top