Op donderdag 17 februari werden de resultaten van het onderzoeksprogramma “Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950” gepresenteerd. Het boek Over de grens presenteert de conclusie van het gigantisch dekolonisatie-onderzoek naar het Nederlandse geweld tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië.

Bestel nu!

Over de grens. Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950 - NIOD

Naast het al wat oudere en geroemde boek Revolusi, kwamen er deze week meerdere boeken uit die de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog behandelen vanuit verschillende perspectieven.

Bestel nu!

In Diplomatie en geweld leest u over de internationale context van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog tussen 1945 en 1949

Bestel nu!

Diplomatie en geweld - Jeroen Kemperman, Emma Keizer, Tom van den Berge

Een kwaad geweten behandelt de worsteling van de veteranen, Molukkers en Indische Nederlanders, om in het openbaar over hun vaak bittere ervaringen te praten.

Bestel nu!

Een kwaad geweten - Meindert van der Kaaij

In De Indische Doofpot vertelt Maurice Swirc over de documenten (met de status ‘zeer geheim’) waar hij op stuitte tijdens onderzoek voor De Groene Amsterdammer  die laten zien dat de hoogste militaire leiding en de regering in Den Haag door Nederlandse militairen gepleegde oorlogsmisdaden in de doofpot stopten.

Bestel nu!

De Indische doofpot - Maurice Swirc

Zoeken, aangrijpen en vernietigen! richt de aandacht op het Nederlandse militaire optreden zelf en hoe de Nederlandse strijdkrachten het tactisch militair optreden begrepen en vormgaven, schipperend tussen een (koloniale) traditie van hard politioneel optreden en de gevoelde noodzaak tot een meer regulier militaire inzet

Bestel nu!

Zoeken, aangrijpen en vernietigen! - Christiaan Harinck

Comments are closed.