In de Trouw van maandag 16 augustus jl. een mooi stuk over onze stadsgenoot en veel te vroeg overleden schrijver van “Buitenaards Koraal”.

De verhalenbundel Buitenaards koraal is het prozadebuut van Mark de Haan. De bundel verscheen toen Mark in het ziekenhuis lag. De roman waar hij aan werkte kon hij helaas niet meer afmaken.

Buitenaards koraal bevat zeven verhalen, die bij eerste lezing sterk lijken te verschillen. Lijken. Want de geschetste werelden vertonen heel wat bizarre overeenkomsten met de onze en de personages zijn net echte mensen: ze komen allemaal bedrogen uit. De auteur spaart zijn personages niet, maar dat vormt geen belemmering de verhalen met plezier te lezen. Zonder uitzondering zijn ze knap geconstrueerd en bevatten een onderhuidse spanning die, om met Piet Paaltjens te spreken, grimlachjes op de mond tovert. De overkoepelende thematiek – ons onvermogen te ontkomen aan het noodlot omdat we nu eenmaal nooit méér kunnen weten dan we weten – zorgt voor een hechte samenhang. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel: er is altijd nog de verwondering – dat er een universum bestaat waarin al deze verhalen werkelijkheid zijn

Buitenaards koraal - Mark de Haan

Bestel nu!

Comments are closed.