Skip to content

Liberator Down. Het waargebeurde verhaal van de vlieger die de crash in H.I. Ambacht overleefde.

Op 8 maart 1944 kwam een aangeschoten B-24 Liberator, na een missie in Duitsland, zodanig in moeilijkheden, dat 10 van de 11 bemanningsleden er boven de West Alblasserwaard uitsprongen. De Liberator crashte in Hendrik Ido Ambacht. De tweede vlieger wist als enige aan de Duitsers te ontkomen, dook een half jaar onder bij de Rotterdamse ondergrondse, probeerde te ontsnappen naar Engeland, werd verraden in België en was tot mei 1945 krijgsgevangene in het concentratiekamp Stalag Luft III.

Die 2e vlieger, James Keeffe,  heeft zijn oorlogswederwaardigheden na bijna 60 jaar aan zijn zoon verteld, die er een 500 pagina’s dik boek van heeft gemaakt dat in Amerika uit kwam onder de titel “Two Gold Coins and a Prayer. Het boek won diverse prijzen, waaronder de “Benjamin Franklin Award.

“Juist nu vinden we het van groot belang dat verhalen als deze niet verloren gaan. James Keeffe koos er 80 jaar geleden voor zijn leven te waren voor onze vrijheid. Het is tragisch dat die vrijheid geen vanzelfsprekenheid is geworden in onze wereld. Voor ons was dat de motivatie om het verhaal van James voor een Nederlands publiek toegangelijk te maken. In overleg met de auteur hebben we als Nederlandse titel gekozen voor “Liberator Down”.

De vlieger is in 2015 overleden, maar de zoon komt nog regelmatig naar Nederland, omdat hij, net als zijn vader, zich schatplichtig voelt aan het Nederlandse verzet. Een Nederlandse vertaling was hun beider wens.”  – Adri Brevet & Wim de Leur

Het boek is vanaf 9 maart te koop in onze winkel voor de prijs van € 29,95

 

Back To Top