In Buit ontrafelt kunsthistoricus Louis Zweers aan de hand van archiefmateriaal de geschiedenis van de roof van het Indisch cultureel erfgoed, maar ook de vaak moeizame restitutie en het rechtsherstel na de oorlogen. Er komen feiten naar boven die nieuw licht werpen op de kwalijke rol van de Japanners maar ook van de Indonesiërs in die turbulente periodes. Met dit boek komt pas de ware omvang van de roof van kunst en cultuurgoederen in Nederlands-Indië / Indonesië aan het licht.

Bestel nu:

Buit. De roof van Nederlands-Indisch cultureel erfgoed 1942-1950 - Louis Zweers
De wraak van Diponegoro. Begin en einde van Nederlands-Indië - Martin Bossenbroek

De wraak van Diponegoro is een magistraal epos in twee bedrijven over de bloedstollende krachtmeting tussen tijger (Nederland) en buffel (Indonesië) en speelt zich af tijdens de  Java-oorlog (1825-1830), en de onafhankelijkheidsstrijd (1945-1949).

Bestel nu:

Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld van David van Reybrouck verschijnt 26 november 2020.    De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis.  Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis.

Bestel vast:

Revolusi - David Van Reybrouck

Comments are closed.