Skip to content

Jan Davidsz. De Heem – Fred Meijer

 150,00

Beschrijving

Jan Davidsz. de Heem was een zeer succesvol schilder die met de verkoop van zijn schilderijen grote welstand verwierf. Hij was een centrale figuur van de Nederlandse stillevenschilderkunst in de zeventiende eeuw. Zijn werk vormt een soort synthese tussen de Hollandse en Vlaamse tradities, en zowel zijn Hollandse als zijn Vlaamse collega’s zijn door hem beïnvloed.

Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het pronkstilleven, dat in de tweede helft van de zeventiende eeuw grote opgang maakte dankzij schilders als Willem Kalf en Abraham van Beijeren. In zulke stillevens vindt men een uitstalling van kostbaarheden, samengebracht in een compositie van een theatraal, monumentaal karakter. Goud, zilver, porselein, glas, schelpen, bloemen (roos, tulp, gentiaan, anemoon, goudsbloem en klaproos) en vruchten, textiel en muziekinstrumenten vormen zoal de ingrediënten van deze werken. Verder bevolken insecten zoals een sprinkhaan, een vlinder, een rups en een kruisspin zijn werk.

Deze uitgebreide monografie geschreven door Fred G. Meijer, bevat de complete catalogus van de Heems oeuvre. Deel 1 bevat een inleiding, een biografie en beschrijving van de ontwikkeling van zijn werk. Deel 2 bevat de catalogus raisonné van alle schilderijen die nu bekend zijn van de Heem, evenals verschillende bijlagen.

Back To Top