Zij was de ongeëvenaarde schoonheid, hij de geduchte kunstenaar bij wie zelfs Picasso bedeesd was. Lee Millers  schoonheid inspireerde beroemde kunstenaars zoals  Cocteau die haar strikte voor zijn film The Blood of a Poet, en Picasso schetste haar perfecte vorm in niet minder dan zes portretten.

Maar niets kwam echter in de buurt van de passie die ze teweeg bracht in de kunstenaar en fotograaf Man Ray. Gedurende drie intense jaren werkten ze zij aan zij in zijn atelier, eerst als kunstenaar en leerling, daarna als geliefden en artistieke gelijken, uiteindelijk als bittere tegenstanders. Tegen de tijd dat ze uiteengingen in 1932, had Ray zichzelf tot de rand van een waanzin gedreven waar hij tientallen jaren over zou doen om zich te herstellen.

In het gouden uur beschrijft Whitney Scharer hoe Lee Miller haar entree maakt in Parijs. Ze is dan al een beroemd fotomodel voor de Amerikaanse Vogue en geportretteerd door Edward Steichen  en Hoyningen-Huene,  maar streeft een carrière achter de camera na en wordt assistent en later geliefde van de dan al gevierde Man Ray.

Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op de bovenste verdieping van een bar genaamd de Bateau Ivre aan de Boulevard Raspail, niet ver van Ray’s studio in Montparnasse. “Het was opzettelijk van mijn kant, ik achtervolgde hem”, herinnert Miller zich, in een interview dat ze in 1975 gaf aan het American Home Journal.

Lee’s talent als fotograaf was al vroeg te zien en ze ontgroeide al snel haar rol als assistent. Samen ontdekken ze een nieuwe afdruktechniek die ze solarisatie noemen. Man Ray strijkt echter met de eer.

In haar roman Het Gouden Uur beschrijft  Whitney Scharer  de drie jaren van Miller en Man in Montparnasse eind jaren twintig van de vorige eeuw en wisselt de hoofdstukken af met scenes uit Miller’s  latere carrière als oorlogsfotograaf in het net bevrijde Normandië en Parijs en de verwoesting van Duitsland. Ervaringen die haar er later toe brengen haar camera aan de wilgen te hangen en zich toe te leggen op het schrijven  van kookboeken.

> Bestel Nu!

Comments are closed.